Kokosolie

Kokosolie (kronto olie, kokonotolie, kontolie)                                donderdag 8 augustus 2013

Schraap het vruchtvlees uit een hele berg kokosnoten. Rooster de witte schraapsels op een oud stuk golfplaat boven een vuurtje tot alles bruin is. Stamp de bruine stukjes kokos in een houten vijzel fijn, dit is zwaar werk. Gooi de gestampte kokosmassa in een doorgezaagd ijzeren olievat met water, zet die op een flink vuur en laat het uren koken, roer er met een grote houten stok in, die zo groot is als een peddel.  

Haal die oliedrum van het vuur zonder je vingers te branden (dit is niet makkelijk!). Schep de vettige bovenste massa eraf met een kalebas, gooi die door een zeef in een andere bak. Kook de gezeefde bruine, vettige vloeistof uit die andere bak op hoog vuur tot al het water eruit verdampt. Dan krijg je een bruine olie, het ruikt naar kokos, je kunt er vlees en vis mee braden.

Afbeelding

Paulientje Mateda kookt kokosolie. Foto’s: T. van Andel

Afbeelding

Oliedrum met drijvende stukjes kokos er nog in, die moeten er nog uitgezeefd worden.

Plaats een reactie