Carifesta is het einde

Carifesta is het einde                                                              Zondag 18 augustus 2013

Suriname is in de greep van Carifesta: een Caribisch festival met muziek, dans, mode, crafts en lekker eten. De programmering blijft onduidelijk, maar we pikken mee waar we tegen aan lopen: een modeshow met heerlijk dikke modellen, ADHD trommelmuziek van de Super Djuka’s, koelkastmagneetjes van sopropo en oker, vage rasta’s die straatkunstjes doen met oude fietswielen, en een swingende stand vol zelfgemaakte percussieinstrumenten. We eten auberginepuree uit Haiti, Guyanese pepperpot met glibberig koeienvet in zwarte cassareep met loeihete peper en nog éénmaal Aucaanse afringiesoep. We laten een tribal tattoo zetten van Genipa americana door Carib sprekende Indianen en fietsen > 10 km in de brandende zon naar Nieuw Amsterdam omdat ik zo dom was de boot naar Meerzorg te pakken in plaats van die op Leonsberg.

Afbeelding

Nog eenmaal afringii soep eten en Aucaans luisteren in het Marrondorp van de Carifesta. Foto: T. van Andel.

Tussen de kanonnen van Nieuw Amsterdam werd een Jaran Kepang gehouden, een Javaanse paardendans. Ik had er vaak over gehoord: de dansers raken in trance en eten behalve gras ook honden uit het publiek op, maar ik geloofde daar niet zo in. De loempiaverkoopster in Tamanredjo waarschuwde ons: zij durfde er niet heen, want er kwamen winti’s over die jongens en dat vond ze maar eng. Nu wilden we er extra graag heen. Gelukkig gingen onze fietsen niet kapot (na onze welgemeende excuses aan de riviergeesten van de zwampen die we overfietsen) dus konden we de Jaran Kepang meemaken.

De dans begint als een gestileerd Indonesisch ballet, met maskers en gamelanmuziek, de toeschouwers in plastic stoelen eromheen. Maar na een half uurtje slaapverwekkende plingplangplong gaan de maskers af en krijgen de dansers een blauw goedje om op te snuiven. Hun ogen beginnen te rollen, ze springen, duikelen en stuiven door het zand, vallen elkaar aan en kruipen met verkrampte ledematen op een tafeltje af met keurig gewassen en gesneden stukjes gras. Het blijft niet bij een sprietje, ze proppen hele bossen gras in hun mond en kauwen die grommend naar binnen. Ze dansen als apen en tijgers en happen dan in brandende kranten met de klappende kaken van een houten tijgermasker. Dan veranderen ze in slangen: slingerend in het zand met lispelende tongen. Ze krijgen een rauw ei en werken het zonder handen naar binnen, het struif druipend van hun kin. Spectaculair!

Afbeelding

De dansers zitten hier nog op hun paard. Foto: T. van Andel.

Een trutting schoothondje op een stoel voor ons begint te keffen, één van de dansers staart hem aan met uitpuilende ogen en begint te grommen. ‘Haal die hond daar weg!’, schreeuwt het publiek. De vrouw met het Pekineesje maakt zich haastig uit de voeten. Jammer, ik had hem wel in de bek van de ‘tijger’ willen zien. Na anderhalf uur zijn de dansers uitgeput, geheel met zand overdekt, badend in het zweet, maar ze zijn nog steeds niet klaar. Maar wij moeten terug de rivier over voordat het donker wordt. De volgende ochtend komt Berto om half zes de overgebeven spullen en de geleende gasbom halen. We brengen de fietsen terug en nemen afscheid van onze buren. Ik wissel mijn overmaat aand SRDs illegaal bij de groenteman voor groene briefjes van 100 euro.

Afbeelding

De dansers zijn bezeten door een paardengeest, dus krijgen ze gras en bladeren te eten. Die kauwen ze ook echt naar binnen. Foto: Tinde van Andel

Nu is het echt voorbij. Hier eindigt ook dit blog. De wetenschappelijke resultaten van ons veldwerk, inclusief de studentenscripties, worden te zijner tijd gepubliceerd op http://osodresie.wikispaces.com/publications.

Adyosi, tan bun & waka mooi….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s