Skraati (Chocola)

Skraati (bosnegerchocolademelk)          donderdag 8 augustus 2013

Plant een cacaoboom op je erf. Als er vruchten aankomen (formaat rugbybal), sla je ze met één klap van je machete door midden. Je eet de witte blubber in de vrucht op en laat de zaden drogen. Rooster de zaden (dit zijn de cacaobonen) op een stuk zinkplaat boven een vuur, stamp ze in een houten vijzel en kook of week ze in warm water. Klop het schuimig met een ‘leleti’ of een ‘gaan kiikii sè’ (kloppertje van een twijgje met vier zijtakjes in een krans, kan Mabea piriri zijn of een ander bosboompje). Dan heb je echte businenge skraati (bosnegerchocolademelk), met alle cacaoboter er nog in. Het vet komt boven drijven, daar kan geen Nesquick tegenop.

Je kunt de gestampte cacaobonen ook in een kleine worst persen en verkopen op de markt als skraati (chocola).

Afbeelding

 Een chocolademelkkloppertje, gemaakt van een typisch vertakt boompje. De Aucaners noemen dit een kiikii, de Saramaccaners een leleti. Foto: Minke Reijers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s