Taart bakken in het binnenland

Koken met Farida: mungaa                                         6 augustus 2013

De moeder van Berto liet me in Nieuw Lombe een soort dikke cake-achtige brokken proeven: ze noemde ze muungra. Een dag later maakte Minke met Farida in Jawjaw hetzelfde gerecht, daar heette het muunga. Een cake bakken in het binnenland is geen kwestie van een pakje cakemeel kopen, water of melk erbij, in een bakvormpje gieten en in de oven zetten. Nee, hier is een taart bakken in hels karwei, waar vele uren werk in gaat zitten, planten in het bos gezocht moeten worden en een hoop fysieke arbeid bij komt kijken. Maar de cake is dan ook zo machtig dat je er dagen van kunt eten, eigenlijk is één hap al genoeg. Hier is het recept:

Klop drie eieren met vier flinke eetlepels margarine los met een lepel. Roer er een hele kilo suiker door en een eetlepel zout. Roer er dan een flinke hoop geraspte kokos door (zelf raspen van kokosnoot). Dan roer je er rijstmeel doorheen, wat je gemaakt hebt door ongekookte (wel gepelde!) rijstkorrels een tijdje te laten weken in water, het water eraf te afgieten en de natte korrels te stampen in een vijzel. Dan roer je er fijngestampte (eerst gebrande en ontvliesde) pinda’s doorheen.

Afbeelding

Gebrande pinda’s stampen tot pindakaas (fonfon pinda). Foto: T. van Andel

Een beetje zonnebloemolie er doorheen gieten en omroeren. Bijna een liter melk erbij gieten, bakpoeder, een kop water en een half flesje amandelessence (koop je in een winkel). Als het te droog is: meer water erbij gieten.

 

Dan was je de muunga uwíi (Monotagma spicata) en snij je de steel eraf. Die muunga uwíi groeit in het moeras, het is geen zeldzame plant, maar als je hem niet kan vinden kun je niet zomaar een ander Marantaceae blad gebruiken, maar neem je een plastic zak. Die bladeren leg je even in een pan met warm water om ze zacht te maken. Dan vouw je het blad als een puntzak, schept het deeg erin en bindt het dicht met een strookje stof van een oude pangi. Het pakketje leg je dan in een pan water leggen en laat het een paar uur koken, tot het deeg stevig is. Na even afkoelen open je het pakketje. De inhoud lijkt op een bruin gestippelde cake. Hij ligt vrij zwaar op de maag: eet een paar happen ervan en je kunt even geen pap meer zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s