Lianenkoffie: beter dan Nescafé

Lianenkoffie: beter dan Nescafé                                            donderdag 25 juli 2013

Mucuna pruriens is een liaan met donkerpaarse bloemen, slingerende stengels met grote bladeren en peulen die aan een lange draad hangen. Er zitten grote zaden in die op een koeienoog lijken. De Aucaners in Mooytaki kweekten de liaan in hun dorp: overal zag je achter de huisjes de trossen groene peulen hangen. De zaden, die tijdens ons verblijf nog niet rijp waren, werden geroosterd, de vliesjes eraf ‘gewaaid’ en gemalen. Daar schonken ze heet water bij, en trokken het tot koffie. Titei kofi, noemden ze de plant: ‘lianenkoffie’. ‘Die is echt lekker, veel beter dan Nescafé’, verzekerden de Mooytakianen ons. Niet dat ze in het binnenland Nescafé verkopen (veel te duur!), het is eerder het goedkope Braziliaanse bruine gruis genaamd ‘Café Pelé’ dat je hier kunt krijgen.

Afbeelding

Mucuna pruriens (titei kofi) met onrijpe peulen. Foto: M. Reijers.

Ik vond het jammer dat we de plant nooit met rijpe zaden tegenkwamen, want ik had die lianenkoffie graag geproefd. Even googelen op Mucuna pruriens levert schokkend resultaat: de zaden zijn een bron van L-dopa, een stof die verwerkt wordt in smart drugs. Bovendien bevatten ze serotonine in en andere psycho-actieve bestanddelen. Beter dan Nescafe, ja zeker, je staat vast helemaal strak als je zo’n bakkie lianentroost opdrinkt!

Hier in Jawjaw zien we al de eerste dag lianenkoffie in het struikgewas groeien. ‘Hey, Agnes, lianenkoffie, deze kennen we’, zeggen we blij. Akkie kijkt ons vragend aan. ‘titei kofi? Nee hoor, die plant heet até. Niemand doet er wat mee’. Als we vertellen van de Nescafé kijkt ze ons aan met een blik van ‘altijd al gedacht dat die Aukaners gek zijn’. Até, vooruit. Misschien dat de Saramaccaners niets met die plant doen, maar de Ghanezen noemen dezelfde zaden ook até. Toch vertrouw ik het niet helemaal. Wat doet die smartdrug dan in het dorp?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s