Akkies kostgrondje

Akkies kostgrondje                                                     donderdag 25 juli 2013

Ons eerste ‘slachtoffer’ heet Agnes, bijgenaamd Akkie. We raken de weg kwijt in het dorp als we haar huisje zoeken. Ze neemt ons mee naar haar veld, dat vol staat met vijf soorten rijst: bakaide (zwartstaart, met lange paarse kafnaalden), bee alisi (oranje korrels), djampo alisi (springende rijst?), pikin sii (kleine zaadjes) en sola of kuli alisi (letterlijk koelierijst, oftewel een cultivar die Hindostanen verbouwen, om het politiek correct te vertalen). Waarom ze zoveel verschillende types rijst verbouwd? Gewoon, omdat haar voorouders dat ook deden. Ze oogst ze apart, met een aardappelschilmesje snijdt ze de aren af, en houdt het zaaigoed gescheiden. ‘Als ik sommige soorten rijst niet heb’, zegt Akkie, ‘en de buurvrouw heeft die wel, dan luilen we de korrels met elkaar, hoor’. Maar als ze rijst eet, mengt ze gewoon alle rijstsoorten door elkaar. Hoe komt het dat in de Tapanahoni het rijstseizoen allang is afgelopen (in april was alles al geoogst) en hier de velden vol staan met rijpe aren? Is het klimaat aan de Boven Surinamerivier anders? Zijn het andere cultivars? Of verschilt het landbouwsysteem van de Saramaccaners gewoon van de Aucaners?

 

Afbeelding

Akkie oogst rijsthalmen met een aardappelschilmesje. Foto: MInke Reijers.

Akkie heeft een tayer die volgens ons op snesietayer lijkt maar zij ‘seigotoo’ noemt. Dat blijkt ‘aan de slootkant’ te betekenen. Het blijkt dezelfde tayer te zijn die in Paramaribo in het riool groeit, waarvan Daan de bladeren oogst om aan zijn schildpad te voeren. En hier in Jawjaw hebben ze weer heel andere bananen: de tangaati, de totobana en de bula. We hebben nog een lange weg te gaan met die banaan.  

Afbeelding

Een banaan is alleen leuk als er rijpe vruchten aan zitten, dus aan deze onrijpe tangaati bana hebben we niet erg veel. Foto: T. van Andel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s