Tonton bana

Tonton bana                                                                                      5 juli 2013

Stel en ahila (nee, we weten nog steeds niet welk beest dat is!) knaagt een tros bakbananen van je boom.  Hij eet er een paar op, maar laat de rest van de tros liggen. Als je een tijdje later zo’n tros overrijpe bakbananen vindt, kun je er maar twee dingen mee doen: direct opeten en tonton bana maken.

We hadden zo vaak over bananen gepraat en met die eindeloze descriptor list de bladeren uit ten treure beschreven, zonder ook maar één rijpe banaan tegen te komen. Totdat we die tros gevallen suwa-suwa bana’s vonden op Cecilia Nagi’s veldje. Ik kon me niet meer bedwingen en at er gelijk vier achter elkaar op. Van de rest maakte Cecilia tonton bana.

Was de rijpe, zachte bakbananen in de rivier (met schil). Gooi ze met schil en al in de pan, met een flinke schep zout. Kook ze tot ze nog zachter zijn, en lepel de gele brij uit de schillen en doe die in een andere pan. Neem een tontontiki, een brede, lichte houten stok, gemaakt van Trema micrantha, een boompje dat als onkruid opkomt op je kostgrondje. De stam van deze kleine boom doet dienst als stamper om tonton te maken. Gewoon tien minuten in die gele blubber stampen totdat alles nog slijmeriger wordt. Dan oplepelen: heerlijk!!

Afbeelding

Cecilia Nagi stamt tonton bana. Foto: Minke Reijers.

Ja, we dachten echt dat we zouden afvallen tijdens ons werk in de jungle. Maar omdat we traditionele maaltijden bestuderen, moeten we behalve het bereidingsproces alles natuurlijk ook opeten. Dus zullen we straks bij Gum Air op de terugweg alsnog overgewicht moeten betalen: niet voor onze etenswaren maar dit keer voor onze eigen vetrollen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s