Pindabaafu

Pindabaafu                                                                            vrijdag 12 juli 2013

Zaai pinda’s op je kostgrondje in december. Trek ze er weer uit in april. Droog ze een maand in de zon op een stuk golfplaat. Wees voortdurend alert dat het niet gaat regenen. Dan dop je de pinda’s en brand je ze in een ijzeren kwakpan boven het vuur totdat ze donkerbruin zijn. Pel de vliesjes en “waai” ze eraf, met een zeef of een mooi houtsnijwerk bord. Dan stamp je ze fijn in een houten vijzel of draai je ze door een ijzeren gehaktmolen tot een dikke pindakaas. Dit heet ‘fonfon pinda’.

 

 Afbeelding

Pinda’s malen. Foto: M. Reijers.

Doe een flinke schep in een pannetje kokend water met zout en roer het los met een kiikii (zie woordenlijst). Dan komt na een tijdje de olie bovendrijven, schep dit af met een bakje. Doe er wat water bij en twee maggiblokjes. Giet de pindasoep over een bord rijst, schep er wat van de olie over en eet het op. Veel lekkerder dan pindasoep van pindakaas. Toch ook maar thuis eens proberen om te maken: zelf vogelpinda’s branden en vijzelen, zou dat lukken? 

Afbeelding

Pindasoep kloppen met kiikii. Foto: M. Reijers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s