Koken met Densasi II: bana afufu, doku or bana kuku

Koken met Densasi II: bana afufu, doku or bana kuku                    Zondag 7 juli 2013

Het stapelvoedsel in Ghana heet fufu. Het is een enorme witte deegbal die je in een saus doopt. We hadden gehoord dat de Aucaners ook een soort fufu maken, maar rondvragen leverde ons een keur aan onsamenhangende verhalen op. Cecilia zei dat haar oude moeder het maakte, maar zij het zelf niet meer wist te bereiden. Densasi wilde ons wel laten zien hoe je bana afufu maakte, maar dan hadden we rijpe bakbananen nodig en die zijn er nog niet. De veldjes staan vol onrijpe bana’s: de uma bana, de dugu bana, de ingi bana, de suwasuwa en de patankele. Maar Densasi, die zo kan worden voorgedragen als zakenvrouw van het jaar, had al een oplossing verzonnen. Ze belde een vriendin in de stad om een tas rijpe bakbananen met het vliegtuig van zaterdag te sturen, zodat we zondag konden gaan koken. Het geld voor de bana’s gaat in een envelop terug naar de stad, kennelijk steelt niemand dat…. En wij maar denken dat de mensen hier totaal geïsoleerd van de buitenwereld leefden.

Afbeelding

Rauwe rijst geweekt in water stampen tot meel. Foto: M. Reijers.

Laat een paar handen ongekookte rijst een nachtje weken in water. Zeef het en gooi de natte rijstkorrels in een loodzware houten vijzel en stamp het lange tijd met een zware stok tot meel. Ondertussen rooster je een pan rauwe, gedroogde pinda’s op het vuur tot de vliesjes donkerbruin tot zwart zijn (‘baka pinda’). Als er een wespennest in de balk van je huis blijkt te zitten, spuit die beesten dan dood met Baygon. Haal bijtijds je pindapan van het vuur, zodat de dode wespen niet in je baka pinda vallen. Dan gooi je de hete pinda’s in een zeef en druk je met de vingers de vliesjes eraf, schudt de zeef totdat de vliesjes wegvliegen (‘waai pinda’).

Afbeelding

Densasi brandt pinda’s. Foto: M. Reijers.

Schep het rijstmeel uit de vijzel en stamp nu de pinda’s tot een pindakaas met een klein schepje zout en drie eetlepels suiker. Doe een paar scheppen rijstmeel erbij en stamp het zeker 20 minuten. Dit is doodvermoeiend.
Doe er nu zeven rijpe bakbananen bij, die je even hebt gewassen, totdat het een zompig, slijmerig geheel wordt.

Afbeelding

Afbeelding

Fonfon bana: een papperige toestand. Foto: M. Reijers.

Snijdt een paar bananenbladeren, was ze in een emmer en leg ze op het vuur zodat ze zacht worden.

 

Densasi warmt bananenbladeren.
Foto: M. Reijers.

Snijdt van de middennerf wat slierten af, warm die ook even boven het vuur. Schep een flinke kwak van de slijmerige bana afufu in een bananenblad, vouw het dicht en bindt het pakketje vast met twee sliertjes bananenblad.

Afbeelding

 

 

 

 

 

 

 

Leg die in een pan kokend water er kook ze zeker een uur. Dan kun je ze openmaken en de warme, zoete brij eruit lepelen.

De pakketjes kun je ook een paar uur boven een zacht vuurtje roosteren. Het blad verkoold dan, de inhoud wordt een dikke bananen-pinda cake.

Afbeelding

Dit wordt ook wel bana kuku genoemd, of doku, om het ingewikkeld te maken. Tijdens het kookproces zegt Densasi dat dit gerecht zoveel werk is dat ze het bijna nooit maakt. Haar buurvrouwen gluren naar binnen en lachen haar uit dat ze vooroudervoedsel zit te koken. Maar als het klaar is, komen ze allemaal snel wat scheppen naar binnen werken.

Beneden: de gare bana afufu. Foto: M. Reijers.

Afbeelding

Advertenties

Een gedachte over “Koken met Densasi II: bana afufu, doku or bana kuku

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s