Cassavesoep met ballen

Koken met Densasi I: Afriíngi of cassavesoep met balletjes            Vrijdag 4 juli 2013

Al heel lang vroegen we ons af wat nou afriíngi was. Het heet ook kpokpo, uitspreken als kwokwo. Dat klinkt erg Afrikaans. Er zat niets anders op dan Densasi te vragen om het met ons te koken. En zo kregen Minke en ik een kookcursus, in een piepklein keukentje vol uitgestalde potten, pannen en plastic bakjes.

Densasi's keukentje. Foto: T. van Andel

Densasi’s keukentje. Foto: T. van Andel

Densasi’s keukentje. Foto: T. van Andel

Het voorwerk had Densasi natuurlijk zelf al gedaan: Oogst wat bittere cassaveknollen, het moet wel de witte variant zijn. Schil ze en was ze in water, rasp ze op een zelfgemaakte rasp van een platgeslagen melkblik waar met spijkers kleine gaatjes zijn geslagen. Kijk uit voor je vingertoppen. Pers de cassavebrij in de matapi, stamp de cylindervormige brokken uitgeperste cassave fijn en zeef ze door een door Indianen gevlochten zeef (‘manali’). Laat het witte, brokkelige meel twee dagen drogen in de zon. Stamp het nogmaals fijn, zeef het door een nog fijnere zeef. Dit fijne meel heet ‘domeri’.

Vang een Maabé vis in de rivier, een soort piranha met bescheiden tandjes. Kook hem in water met maggiblok. Eet de staart op en bewaar de kop voor de afiingi soep.

Foto: T. van Andel

Maabe vissenkop. Foto: T. van Andel

Meng een beetje water door een bakje domeri. Kneed het tot drie stevige ballen zo groot als een ei. Neem zo’n bal en pluk er met je vingers vliegensvlug hele kleine balletje van, die je even fijnknijpt. In de tijd dat wij er één klaar hadden, maakte Densasi er twintig.

Van grote klonten cassavedeeg (apiti) maak je kleine balletjes (afringii). Foto: M. Reijers

Van grote klonten cassavedeeg (apiti) maak je kleine balletjes (afringii). Foto: M. Reijers

Haal de vissenkop uit de pan en voeg wat water, zout en een maggiblok toe aan de vissoep. Gooi er een hand cassaveballetjes in en wacht tot ze boven komen drijven. Afriíngi betekent namelijk ‘hij gooit’ in het Aucaans. Dat lijkt toch van het Engels te komen (‘to fling’). Gooi er telkens weer een handje in, roer een beetje zodat de soep steeds dikker wordt. Na 5 minuten doe je de vissenkop er weer bij en laat je de soep nog eens 5 minuten koken totdat de balletjes gaar zijn. Dan kun je beginnen de soep op te eten, zoals ze in Mooytaki zeggen.

De afringii balletjes drijven in de soep.

De afringii balletjes drijven in de soep. Foto: T. van Andel.

Je kunt afriingi soep ook koken met vlees, ei of sardines. Zwangere vrouwen eten vlak voor de bevalling snel nog even wat afriingi soep. Ze laten er iets van op het fornuis staan. Als de baby wordt geboren en hij heeft moeite met ademhalen, krijgt hij een paar druppels soep in zijn mond, zodat hij gaat huilen en ‘veerkrachtig’ wordt.

Het proefpanel. Foto: Minke Reijers.

Het proefpanel. Foto: Minke Reijers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s