Homber Gwe

 Homber gwé                                                                          Donderdag 4 juli 2013

Amber is al een week ziek, haar buikpijn gaat niet over. We besluiten haar op het vliegtuig te zetten naar Paramaribo, om een medisch onderzoek te laten ondergaan. De ‘dokter’ in Drietabbetje bleek bij nader inzien een verpleger te zijn, die kwistig met antibiotica strooide maar geen diagnose kon stellen. Een verwijsbriefje naar het ziekenhuis in Paramaribo sturen vertikte hij. Je zult maar een Aucaner zijn en afhankelijk zijn van de medische zending…. Nu de eerste van ons team afhaakt, zijn we wat teneergeslagen. Pas als een vliegtuig komt om iemand te halen, besef je hoever je eigenlijk van de bewoonde wereld af zit. We hopen dat ze snel beter wordt.

Afbeelding

Amber in actie tijdens een interview op een kostgrondje. Foto: Minke Reijers.

Het is de Mooytakianen na anderhalve week niet gelukt Amber’s naam uit te spreken: Homber, Hummer, Rommel, Rombel, Hombel…. Als ik Jan uitleg wat een hommel is, denkt hij dat ik het over homo’s heb. ‘Die heb je niet onder de Aucaners’, zegt hij. Daar denken wij anders over, na de discjockey van Drietabbetje in zijn gewaagde lendelap tijdens Keti Koti in actie te hebben gezien.

De namen van de rest van ons team beginnen langzaam tot de dorpsbewoners door te dringen. Tessa wordt Tesa Fesa genoemd, naar de zakjes zoute kaasbolletjes die in de Chinese winkel worden verkocht. Mijn naam is Ten de (‘er is tijd genoeg’ in het Aucaans). Minke heet Mikieminkie, dat is Aucaans voor een kat. ‘Een poes is een gevaarlijke huisdier’, waarschuwt Jan. ‘Als je hem gooit, toch, tegen een man, dan doet hij zijn snijtanden vooruit (wijst op de poten) en krabt hij die man helemaal’. We proberen Jan uit te leggen dat je ook niet met katten moet gooien maar die boodschap komt niet echt aan. Volgens Jan zijn er drie katten in Mooytaki, maar die hebben we nog niet opgemerkt. Aangezien ze als wapen worden gebruikt, is het geen wonder dat ze zich gedeist houden. Later meldt Jan dat hij met een visnet een Mikieminkie heeft gevangen. Maar voordat we het dier kunnen aanschouwen is het al ontsnapt.

Jan ‘Baailanti’ wil niet op de foto: “Want op mijn hoofd groeit geen haar…” Foto: T. van Andel

Afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s