Podosiri

Podosiri                                                           Zondag 29 juni

Podosiri, naast rijst en kwak het derde stapelvoedsel van de Aucaners maak je als volgt:

Als je langs de Tapanahoni woont: plant een podosiri palm (Euterpe oleracea), anders moet je helemaal naar een moeras lopen. Als je langs de Cottica woont hoeft dat niet, dat is één groot podosiri-moeras. Klim met een machete tussen je tanden in een podosiri-palm. Als je dat wat gevaarlijk vindt, zoals onze buurvrouw Virginia, bindt dan een machete met touw aan een tien meter lange bamboestok en por die tussen de vruchttrossen zodat er een regen van podosirivruchtjes naar beneden komt. Kijk uit dat die bamboepaal niet naar beneden dondert, dan heb je een soort guillotine. Leg een plastic tafelkleed op de grond om die paarse balletjes op te vangen. Haal de rotte en onrijpe eruit.

Afbeelding

Tessa helpt podosiri rapen. Foto: Tinde van Andel

Steek de bessen direct in je mond, zoals de kleindochter van Virginia doet, zodat je paarse tanden krijgt. Of was de vruchten en stamp ze met een stok in een emmer. Zeef de zaden en de velltjes eruit, zodat je een wrange, donkerpaarse brij overhoudt. Koel die in de diepvries en lepel het uit een beker nadat je er minstens twee eetlepels suiker bij hebt gegooid. Eet het met een lekker vette dikke gefrituurde ‘blompannenkoek’, waarvan het geheime recept bij Virginia blijft.  

De paarse pap in de emmer is podosiri. Kinderen uit Jawsa kwamen de emmer per bekertje verkopen in Mooytaki. Een uur later kwamen ze met een lege emmer terug: alles verkocht. Foto: Tessa Vossen.

Afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s