Okoo baafu (snotkomkommersoep)

Okersoep                                                                                Zondag 14 juli                        

Okra (Abelmoschus esculentus) is een Afrikaanse groente die de oceaan overstak met de slavenschepen en van de Verenigde Staten tot aan Brazilië nog steeds een geliefde groente is. Okersoep wordt in de US zelfs beschouwd als een Black Heritage Dish. De eerste botanicus die rond 1686 de eerste planten verzamelde in Suriname, de geheimzinnig Hendrik Meyer, plukte een oker uit een slaventuin. ‘Koken en met olie en azijn eten als groente’, schreef hij er in 17e eeuwse hanenpoten bij.

http://www.hermann-herbarium.nl/planten/plant1.html

Een Surinaams okerblad uit 1686 met onderschrift in het Latijn, uit het Hermann Herbarium. Foto: Naturalis. 

In Mooytaki hebben ze nog nooit van Black Heritage gehoord, maar ze kweken zeer veel verschillende okers. Met behulp van ingewikkelde internationale descriptor lists voor landbouwgewassen en de uitleg van onze boerinnen proberen we ze uit elkaar te houden. De bladeren prikken meer of minder, de bloem is geel of nog geler, de bladeren zijn groen of een beetje groen met rood en de vruchten zijn lang, nog langer, recht, krom, dik of dun.

Afbeelding

Okers en bloem. Een van de 10? varieteiten die we in Mooytaki hebben verzameld. Foto: Minke Reijers.

De okers hebben allerlei verschillende namen, die niet door het hele dorp consistent zijn. Sterker nog: ze verschillen per vrouw. Meestal hebben ze betrekking op het tijdstip waarop de eerste vrucht er aan komt: dri wiki (na 3 weken), siksi wiki (6 weken), sebi wiki, tien wiki, drie mun (3 maanden), sebi mun (7 maanden), langa meki (doet er lang over). Maar dan heb je nog de dia tutu (hertengewei), kusi bobi (borsten van kusi?) en ga zo maar door. We worden er een beetje gek van. Elk veldje weer een “kewone okoo”, maar wel een andere gewone oker dan gisteren.

Waarom kweken ze zoveel verschillende varieteiten oker als je er toch alleen maar okersoep van maakt? Dan is één goede standaard cultivar toch genoeg? Deze vraag stellen veredelinsgbedrijven als Monsanto ook, waarna ze zelf die ene cultivar ontwikkelen die ze iedereen door de strot duwen.

Het antwoord van de Aucaners in Mooytaki luidt als volgt: Je wilt ALTIJD oker eten, op elk moment van het jaar. Als je in december je kostgrondje plant, zaai een drieweekse oker, een zevenweekse, etc tot aan de langa meki. Dan heb je het hele jaar door oker en kun je de vruchten verkopen aan je dorpsgenoten die niet al die variëteiten hebben aangeplant. Die balen dat ze elders oker moeten kopen, maar krijgen niet de zaden van de slimme zakenvrouwen die wel alle variëteiten hebben.

De volgende vraag is natuurlijk: waarom wil je persé altijd oker eten? Dit antwoord is makkelijk: okersoep is enorm lekker, je kunt het elke dag wel eten. Surinaamse okoobaafu is helemaal niet zo snotterig als de Afrikaanse ‘sauce gombo’, als je hem tenminste maakt zoals Pidi, onze kokkin.  

Was een stuk of vijf okers en snijdt ze in schijfjes van 0,5 cm dik. Doe olie in een pan en bak de okers met fijngesneden ui ongeveer 2 minuten. Doe er twee koppen water bij, 2 theelepels zout en een maggiblok. Laten koken. Dan nog twee koppen water erbij en weer laten koken. Nog een maggiblok erbij, weer laten koken. In totaal laat je de soep dus 20 tot 30 minuten koken. Eet met gekookte rijst. Je kunt het ook met vlees of kip eten, dan moet je die eerst bakken voordat je de okers en de uien toevoegt.

 Afbeelding

 

Zeldzame oker met diep ingesneden blad, die alleen naast de kwakfabriek van Mooytaki groeit. Foto: Minke Reijers.

Vrouw die deze oker verbouwt: Dit een ‘esimeki okoo’ (haastmaker-oker).
Vraag van ons: Waarom heet die oker zo?
Antwoord: Omdat er snel vruchten aankomen, die plant maakt haast.
Vraag: Maar hoe lang duurt het dan tot de eerste vruchten er aan komen?
Antwoord: Nou snel toch?
Vraag: Maar hoe lang dan? Drie weken, zes weken, zeven weken?
Antwoord: Ja, zoiets.
Vraag: En zo ja, waarom heet hij dan niet 3-, 6- of 7-wiki?
Antwoord: Hij maakt snel vruchten, als ze eraan komen, eet je ze op.
Wij: …zucht….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s