Het Boze Oog

Het boze oog.   Donderdag 26 juni 2013

Weet je wat het boze oog is? In het Surinaams heet het ‘ogri ai’, de Aucaners zeggen ‘oooogiai’. Maar wat het precies is weten wij ook niet. Wel wie de ziekte krijgen (kleine kinderen) en hoe je eraan komt. Baby’s krijgen het boze oog doordat iemand naar ze kijkt met een jaloerse blik en zegt: “Oooo, wat een mooie baby”. Dan wordt die baby ziek.

Ook weten we hoe je moet voorkomen. Je koopt een blokje Reckitt blauw (een ouderwets soort wasmiddel) en dat los je op in een teil waarin je de baby baadt. Dan smeer je hem nog wat blauwsel achter zijn oren, in zijn handpalm, in het haar, in de bilnaad en onder de voetzolen, je doet hem wat zwarte armbandjes of een draadje met blauwe of zwarte kralen (‘kaala’ in het Aucaans) en je kunt je baby rustig aan iedereen laten zien.

Net voordat Tessa met haar interview het mysterie van het boze oog met haar informante probeert te ontrafelen, had ik per ongeluk al gezegd, dat ze een mooie baby had. Oeps! “Straks krijgt die baby ook het boze oog”. zeg ik verontschuldigend. “Geeft niet hoor,” zegt oma Densasi, “ik heb die baby goed genoeg gewassen, je kunt zeggen wat je wilt, ze kan het toch niet meer oplopen”.

Densasi (“ze zullen het zien” is haar naam) is 35, heeft zeven kinderen, de eerste zes zijn meisjes. “Ik wou doorgaan tot ik een jongen had”, zei ze. Bij de laatste was het gelukt. Ze ziet er nog jong en fris uit. De baby is van haar dochter en kraait blij door het hele interview op de voicerecorder heen.

Afbeelding

Baby met armbandjes tegen het boze oog. Foto: Tessa Vossen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s