Gran Olo (oftewel: het Grote Gat)

Het Grote Gat                         Vrijdag 27 juni 2013

Vandaag de hele dag in het bos tegenover Mooytaki gelopen om Cecilia’s verafgelegen kostgrondjes te bekijken. Omdat het bos erg nat was hebben we veel saprofieten (kleine bladgroenloze bloemetjes die van schimmels leven) gescoord voor onze Leidse & Wageningse collega’s.

Afbeelding

Saprofiet, pardon, mycoheterotroof. Vraag voor Maas, Mennes of Merckxs: is dit een Voyria? Foto: Minke Reijers.

Modderig kwamen we het bos uit, dus barkeeper Rode vond het tijd voor een toeristische attractie: zwemmen in de stroomversnelling. Hebben jullie een zwemvest?, vroeg hij nog. Nee dat hadden we niet, mijn kanotas was ik ook al kwijt, maar we hoorden die stroomversnelling al dagen razen in de verte. Na even varen stroomafwaarts begonnen de golven. Binnen de kortste keren waren we drijfnat. Het water in de rivier staat hoog, het is nog steeds regentijd, maar de eerste rotsen kwamen al boven water. Er groeien idiote planten op: Podostemmaceae, een soort dikke, waterleliebladeren met gemene stekels erop, met rechtopstaande roze pluimen. ‘Kumaru nyanyan’, heten ze hier, het eten van de kumaru-vis. Ik wilde er eentje verzamelen, want ik had ze nog nooit in het echt gezien, maar lopen op die rotsen viel niet mee. Aangezien mijn TEVA’s doormidden gespleten waren, liep ik op goedkope slippers, gekocht in Rode’s shop. Een begon te drijven richting Albina.

Rode wilde de held uithangen en dook die slipper achterna en ving hem nog ook. Iets verder was Gran Olo (het Grote Gat). Talloze zijarmen van de Tapanahoni storten zich daar met een oorverdovend geraas naar beneden in een diep bassin. Daar varen of zwemmen zou zelfmoord zijn. Op sommige eilandjes zie je resten stukgeslagen boot.

Aan de rand van Gran Olo staat een waterkrachtcentrale, een stenen huisje midden in het golvengeweld, maar de electriciteitskabels waren nog niet gespannen. We vroegen ons af wie er dat zou durven aan te leggen. Wel handig om stroom op te wekken uit dit Grote Gat, ben je gelijk van die lawaaierige dieselgenerators af en kan de gehele Tapanahoni permanent de hele dag poku draaien.

Na even poedelen bij een rustig eilandje voeren we naar Futupasi (‘doorgang te voet’). Dit is een eiland waar niemand woont behalve een grote tractor. Het strandje stinkt naar gelekte bezine, een rails is overgroeid met gras. Geen enkele boot kan de Gran Olo passeren, dus moeten ze hun waren uitladen bij dit troosteloze eiland, waar de goederen (brandstoftanks, olievaten, zakken aardappels en uien, complete diepvriezen en veel, heel veel drank) met een tractor naar de andere kant worden vervoerd.

De boten zelf worden door speciale mannen door een woest schuimend zijslootje geleid: één grote kerel staand aan de buitenboordmotor, één kleine vent met een lange stok op de voorplecht om de boot snel van een rotsblok weg te wrikken. Hier zijn de Aucaners goed in, dit doen ze al honderden jaren: boten door stroomversnellingen loodsen. En ze verdienen en er goed aan, en samen met de werkgelegenheid in de goudzoekerij maakt dit het gebied redelijk welvarend (en de goederen enorm duur!).

Daar waar de volgepakte boten uitgeladen worden is uiteraard een kroeg. Er zitten wat slaperige goudzoekers te suffen naast een versleten tafelvoetbalspel en stoffige dozen mens-erger-je-niet en triktrak. Hun mond zakt open als ze Minke, Tessa en mij zien. Rode werpt ze één blik toe en ze staan hun stoelen af en verkassen naar een afdakje.

Behalve barkeeper en winkeleigenaar is Rode ook ‘manager’ van de tractor. Zijn werk bestaat uit in de schaduw een biertje drinken en af en toe wat in een mobiele telefoon murmelen. Anderen doen het werk. Ik verzamel maar wat bloeiende bomen die boven de kolkende stroom hangen, de goudzoekers staren ons aan. We varen weer terug naar Mooytaki, drijfnat komen we aan. Het mag duidelijk zijn: we vermaken ons hier kostelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s