Densasi’s kostgrondje

                                                  Dinsdag 2 juli 2013

Densasi heeft ook een kostgrondje en dat wil ze ons graag laten zien. Ze wil ook graag meer profiteren van de bakra’s dan alleen maar een baby-interview geven.  Ze heeft zich terdege voorbereid: machete in de hand, oppas voor haar kind geregeld, een kano met drie beschilderde peddels staan klaar. We varen naar de overkant, dat wil zeggen: Minke en ik lepelen wat onhandig door de rivier en Densasi stuurt het schip.

Afbeelding

Mooie peddels hebben ze langs de Tapanahoni. Foto: Tessa Vossen. 

Ze heeft een groot cassaveveld, maar de herten hebben bijna al haar bau napi (blauwe napi) en ingi napi (indianenyam) opgegeten, hoewel ze de stengels nog zo goed had verstopt onder dood onkruid. Dan maar stekelpalmtakken erop leggen volgende keer. De witte napi blieven de herten niet.

De ingi napi kenden we nog niet, de stengel is helemaal paars en de knollen ook. Niet veel vrouwen hebben die yamsoort (Dioscorea). ‘Je moet wel ingi matties hebben’, zegt Densasi. Indianenvrienden dus, waarmee je landbouwgewassen kunt ruilen tegen pangi’s, kwak en rijst. Ze heeft ook een dugu bana van ze gekregen, een bakbanaan waarvan de tros zo groot is dat twee man hem nauwelijks kunnen dragen. Wel vervelend dat tapirs soms hele bakbananenbomen omver komen beuken. Helaas heeft Densasi geen geweer, dan zou ze op herten schieten, en op konkoni’s die aan haar bittere cassave knagen. Maar op een tapir zou ze niet durven schieten. ‘Dat is een hele grote koe’, zegt ze, ‘als ik die zie zet ik het op een lopen!’

 

Ook eten de vogels zeker de helft van haar rijst op, dus moet ze twee keer zoveel rijst zaaien als ze op kan eten, zodat de vogels de helft voor haar overlaten. Ze plant een flink aantal types rijst: lebi mesti, weti mesti, asikasiri (breuk 3), soepel alisi, kwaka alisi, blaka tere saka, akowina futu en blaka alisi, maar ze heeft alles al geoogst. ‘Rijst is een vervelende plant’, zegt ze, ‘hij houdt niet van teveel regen, niet van teveel zon, als je hem moet drogen en het regent verrot hij, en dan heb je die vogels ook nog’. Toch plant ze liever zelf rijst dan dat ze het moet kopen voor 5 SRD per kilo (in de stad kost het 2,5 SRD). En die vogels, die jaagt ze weg met bombels (rotjes), die koopt ze bij de Chinees in Drietabbetje. Het moet een lawaai van jewelste zijn als de rijst rijp is in Mooytaki.

Afbeelding 

Densasi graaft zoete cassaveknollen op. Foto: Minke Reijers.

De tayerbladen worden opgegeten door de sekrepatu (schildpad). Kennen we dat beest? ‘Als je met een machete op zijn schild klopt, gaan zijn pootjes en zijn kop naar binnen en speelt hij of hij dood is. Maar als je even de andere kant op kijkt… brimmmm….. is hij opeens weg!’ ‘En wat doe je dan tegen die schildpad’?, vraagt Minke bij de vraag ‘pestbestrijding’ van haar interview. Densasi lacht: ‘Nou gewoon, oppakken en lekker opeten!’

Densasi mag dan wel alleen maar Aucaans spreken, ze is een vrouw van de wereld. Ze ruilt cultivars met Indianen diep in het oerwoud, maar koopt ook knollen bij Javanen en Hindoestanen op de markt in Paramaribo, vraagt hoe ze heten en hoe je ze moet planten en neemt ze mee voor haar kostgrond. En nu we haar hele  veld hebben uitgekamd, heeft ze al bedacht hoe ze voor ons kan blijven werken. Donderdag zal ze laten zien hoe je al die typische Aucaanse gerechten moet koken: afingii, ansowé, bana kuku, bana afufu, domrii, soep van aida, blauwe napi en zoete cassave. ‘We kijken ernaar uit, Densasi’, zeggen we. ‘Goed, dan ga ik morgen even wat vissen vangen voor in die soep’, zegt Densasi. Ook dat kan ze, want laatst waren we onze onderbroeken in de rivier aan het wassen en ving ze een meter verder een piranha. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s