Sopropo

Sopropo                                   Dinsdag 25 juni 2013

Een sopropo (Momordica charantia) is een soort wrattige, groene komkommer die je overal in Suriname kunt kopen. In Nederlandse toko’s verkopen ze ze ook, maar weinig bakra’s weten hoe je het moet maken.

Afbeelding

Sopropo’s. Foto: Tinde van Andel

De bittere ribbelkomkommer komt uit Afrika, net als de wilde variant (‘busi-sopropo’), die kleinere blaadjes en vruchten heeft, en overal in Paramaribo als onkruid in de tuinen woekert. Sopropo’s moet je groen (onrijp) eten, als ze rijp zijn worden ze oranje en zacht, de pulp om de zaden wordt knalrood.

Afbeelding

Een rijpe sopropo. Deze kun je niet meer eten. Foto: Tinde van Andel

De naam ‘sopropo’ komt uit Ghana, daar noemen Ashanti een verwante soort (Momordica foetida), waarvan de bladeren nog erger stinken en de vruchten nog bitterder zijn, ook sopropo. De wilde sopropo heet daar ‘nyanya’, ze maken er kruidenbaden van waarmee ze lijken van koningen wassen. Maar dat even terzijde.

Hier het sopropo-recept, Tapanahoni style, van onze kokkin Judith ‘Pidi’.

Sopropo wassen, doormidden snijden en zadenmassa eruit schrapen. In de lengte in dunne reepjes snijden, vermengen met zout en een beetje fijnknijpen tot het papperig wordt. Dan weer de soproporeepjes wassen en het zout eraf spoelen. Fijngesneden ui bakken in olie met tomatenpuree. Normaal zou nu hierbij vlees gebakken worden, maar dat hebben we niet. Dus alleen sopropo toevoegen, twee maggiblokjes en een theelepel zout erbij en laten bakken. Een beetje water toevoegen en twee theelepels suiker erbij, om de bittere smaak te verminderen. Nog even bakken en nog wat water, het wordt nog papperiger. Proef het, is het nog steeds bitter, dan nog een theelepel suiker erbij. Eet met gekookte rijst. Het is nog steeds bitter, maar eigenlijk best lekker. 

 

Advertenties

Een gedachte over “Sopropo

  1. Erick & Marijke

    Leuke blog. Zelf woon ik op Brava en hou ook een blog bij op wordpress: naar brava. Omdat ik van sopropo hou, heb ik daar wat zaad van meegenomen en hij doet het super hier! Bedankt voor je recept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s