Een pinda is niet zomaar een pinda

Een pinda is niet zomaar een pinda.  25 juni 2013

Afbeelding

Minke interviewt Cecilia tussen de gewassen op haar kostgrondje. Op de voorgrond Snesie tayer, op de achtergrond oker en cassave. Foto: Amber van der Velden.

Cecilia’s grondje staat vol pindaplanten. Maar de ene pinda is de andere niet: je hebt grote en kleine, rode en witte en zelfs een voorouderpinda, maar die hebben we nog niet gevonden. Als je de witte pinda zaait, komen er soms planten op die rode pinda’s voortbrengen. Maar van een rode pindaplant krijg je nooit witte pinda’s. Begrijpen jullie het nog? Cecilia legt het geduldig uit, maar ingewikkeld is het wel. Kennelijk kruisen die pinda’s ook nog eens met elkaar.

Foto: Amber van der Velden

Pinda’s komen uit Brazilie, maar de Portugezen namen ze al in de 16e eeuw mee naar Angola. Daar vielen ze in de smaak bij de Afrikanen, die noemden ze ‘mpinda’. Toen kwam de slavenhandel op gang en kwamen de pinda’s weer terug naar de Amerika’s.

Van pinda’s kun je soep koken, die bij begrafenis aan de grafdelvers wordt uitgedeeld. Of ze kunt ze stampen in een loeizware houten vijzel, dan heet het fonfon-pinda. Is dat niet hetzelfde als pindakaas?

Afbeelding

Fon-fon pinda. Foto: Tessa Vossen.

Surinamers eten vaak tayerblad als groente. Ook op dit kostgrondje staat tayerblad, maar het blijkt niet één plant te zijn. Je hebt Dashini tajer, Snesi tajer, Nickerie tajer, Sju tajer, en nadat Amber met moeite de Dashini tajer had beschreven, bleek er nog een witte en een zwarte te zijn, en o ja, wat we net hadden geperst was eigenlijk de paars gespikkelde. De grote varieteit aan landrassen geeft mensen voedselzekerheid. Als één soort tajer door de herten of konkoni’s (agoeti, in Suriname bekend als ‘konijn’) wordt opgegeten, heb je de andere nog.

Ontwikkelingsorganisaties stimuleren kleine boeren vaak om gewassen te kweken die veel opbrengen en genetisch uniform zijn. Maar daarmee loop je risico: je moet het zaad kopen of krijgen, kunstmest of tractors gebruiken en als de konkoni’s al die uniforme eenheidsworst-gewassen opeten heb je niks meer. En kun je nog wel begrafenis-pindasoep maken met high-tech genetische verdelde pinda’s van Monsanto? We proberen er achter te komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s