Paramaribo!

Paramaribo is sinds 2006 best veranderd: nog meer Chinezen en Brazilianen met hun bijbehorende winkels, nog meer grote dikke auto’s, casino’s en supermarkten, veel meer pinautomaten (al komt er niet altijd wat uit), geen stroomuitval meer en internet dat loopt als een trein. Hoewel… toen ik thuis probeerde een gratis netwerk te hacken, was er alleen een (afgeschermde) verbinding genaamd Go bai joe eigi wifi (“Ga je eigen wifi kopen”). De busprijs is in de afgelopen zeven jaar van 23 naar 30 cent gestegen, maar in plaats van gelaten uit het raam te staren zitten de passagiers zitten nu allemaal achter hun blackberry.

Sommige dingen zijn helemaal niet veranderd: de dichtgegroeide afwateringskanalen waaruit wolken steekmuggen opstijgen, de gigantische stortbuien die in mum van tijd de hele stad onder water zetten, krijsende papagaaien in veel te kleine hokjes, eeuwig blaffende, graatmagere straathonden, scheefgezakte houten huisjes met lianen begroeid, het houten bordje “pieren te koop” langs de straat, dezelfde medicinale plantenverkopers op de markt, die me meteen herkennen en omhelzen, en vervolgens vertellen wie van hun familieleden is overleden.

regen aan de waterkant. Foto Tessa Vossen

 

Regen aan de waterkant. Foto: Tessa Vossen.

Ik heb een huis gehuurd bij de Schietbaanweg, die bij regen zover onder water loopt dat ik er ooit een bloeiende waternavel heb verzameld. Maar ons huis staat op neuten (palen) en blijft gelukkig droog. De studenten worden opgevreten door de muggen, mij blieven ze gelukkig niet meer, misschien smaak ik ondertussen teveel naar Surinamer.

Geen leukere markten op de wereld dan die in Paramaribo. De Vreedzaammarkt met honderden Marronvrouwen vol stalletjes kruiden, de Centrale markt met glibberige meervallen uit de rivier, vogels in kooitjes en de meest bizarre groenten. We oefenen op de markt om de Afrikaanse gewassen te onderscheiden van die uit Zuid-Amerika. Pomtajer, tajerblad, snesie tajer, sju tajer: hoe moet je ze koken en hoe haal je ze uitelkaar? Wat is het verschil tussen djari pesi en kapucijner? Antwoord: ze lijken niet op de Nederlandse raasdonder, ze zijn allebei rond en bruin, maar de een is iets platter dan de ander. Ik heb ze in de tuin gezaaid, misschien dat we straks aan de blaadjes het verschil kunnen zien…..

Foto: Tessa Vossen

Verkoopster op de Vreedzaammarkt. Foto: Tessa Vossen.

Mensen denken vaak dat plantenverkopers je niets willen vertellen. ‘Dat soort dingen is toch allemaal geheim!’ Maar koop een zakje bonen op de markt en je krijgt een verhaal van 20 minuten erbij kado, de verkopers graven in hun afvalberg om de bijbehorende lege peulen erbij te leveren, voorbijgangers bemoeien zich er mee en zeggen: “Je moet alles in Suriname proeven en uitproberen!”

Morgen vliegen we, met 140 kilo bagage, met een klein vliegtuigje naar de Tapanahoni, waar we een maand zullen blijven. We nemen veel eten mee: bonen, pasta, pindakaas, jam, wc papier, chocopasta, koekjes en het standaard goudzoekersvoedsel: sardines, bonen en corned beef in blik. We weten niet goed wat ons te wachten staat: er moet een man met een boot op ons wachten die Jan Misidjan heet. Toen ik hem belde om te zeggen dat we eraan kwamen zei hij zes keer “mjaaaeuu”. Vandaag hebben we alle pinautomaten van de stad leeggepind. We zijn nu wandelende geldbuidels: onze buiktasjes bollen op als een vijfmaandse zwangerschap. Voor de boeven onder de bloglezers: in Drietabbetje is natuurlijk helemaal geen internet. Tegen de tijd dat jullie dit lezen en gaan plannen ons te beroven is al het geld op en zijn we alweer terug in Paramaribo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s